HomeTWEEDEHANDS AUTO KOPEN – DE KOSTEN

TWEEDEHANDS AUTO KOPEN – DE KOSTEN

Bij het kopen van een tweedehands auto komen meer kosten kijken dan de aanschafkosten alleen. Natuurlijk, een tweedehands auto kopen betekent in één keer geld uitgeven, of het nu gaat om een relatief laag of hoog bedrag. Dit is echter pas het begin van het kostenplaatje. Bij het kopen van een tweedehands auto is het verstandig om niet alleen het budget voor de aanschaf maar ook het budget voor alle lopende en onverwachte kosten in kaart te brengen. Hierbij geven wij u een overzicht van de kosten waarmee u te maken krijgt en waarmee u te maken kunt krijgen.

DE AANSCHAFPRIJS

Het meest inzichtelijke bedrag bij een tweedehands auto kopen is natuurlijk de aanschafprijs. Deze weet u van te voren maar hier kunt u wellicht nog invloed op uitoefenen door te onderhandelen. Bij de aanschafprijs van een tweedehands auto komen in principe weinig andere factoren kijken. Het kan zo zijn dat u moet bijbetalen voor een APK- of technische keuring, een afleverbeurt of garantie. Of u dit wenst te doen is geheel aan u. Zorg er wel van tevoren voor dat u weet welke extra kosten eventueel komen kijken bij het kopen van een tweedehands auto zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Bij de aankoop van een tweedehands auto komen ook overdrachtskosten kijken. Dit zijn kosten voor het overschrijven van de auto op naam van de koper. De kosten hiervan bedragen gemiddeld ongeveer vijftien a twintig euro.

EXTERNE KEURINGSKOSTEN

Bij een tweedehands auto kopen kiest men er soms voor om een externe keuring uit te laten voeren. Bij goedkopere tweedehands auto’s is dit niet gebruikelijk maar bij zeer exclusieve of bijzondere modellen is dit gangbaar. Bent u van plan om een bijzondere tweedehands auto te kopen, bijvoorbeeld een exclusieve sportwagen of een klassieker, dan kunt u overwegen om een externe keuring uit te laten voeren. Doe dit in overleg met de verkoper: geef van tevoren aan dat u voornemens bent om een dergelijke keuring uit te laten voeren. Instanties die een externe keuring uit kunnen voeren zijn onafhankelijke garages, ANWB-garages en kwaliteitsinstanties als de DEKRA.

BRANDSTOFKOSTEN

Bij een goede advertentie worden specificaties getoond, waaronder het verbruik van de auto. Dit verbruik dient u vaak te relativeren. Het vermelde verbruik van de tweedehands auto is altijd het fabrieksverbruik. Dit door de fabrikant opgegeven verbruik is gemeten onder ideale omstandigheden. In de praktijk zal de auto in de regel iets meer brandstof verbruiken. Bij een tweedehands auto kopen is dit helemaal een aspect waar u op dient te letten. Door ouderdom en slijtage kan het verbruik van een tweedehands auto na verloop van tijd toenemen. Bij auto’s met moderne techniek zoals (directe) injectie treedt dit verval minder op maar wilt u een tweedehands auto kopen die al aardig op leeftijd is, dan kan dit een risico vormen.

Mocht u een tweedehands auto kopen uit kostenoogpunt en wilt u een auto die u in de praktijk niet te veel geld kost, kijk dan goed naar de brandstofkosten. Zeker als u de auto een paar jaar wilt rijden, zijn de brandstofkosten van grote invloed op hoe duur of goedkoop de auto uiteindelijk is.

MOTORRIJTUIGENBELASTING (WEGENBELASTING)

De wegenbelasting kan per auto flink verschillen. De hoogte van de wegenbelasting wordt bepaald door het gewicht en de uitstoot van de auto maar ook door het brandstoftype. Voor een grote, zware auto betaalt u meer wegenbelasting dan voor een kleine, compacte auto. Voor zeer zuinige en schone auto’s betaalt u minder of soms zelfs helemaal geen wegenbelasting. Voor auto’s die rijden op diesel of LPG (G3) betaalt u in de basis meer wegenbelasting dan voor auto’s die rijden op benzine. De lagere brandstofkosten van diesel en LPG kunnen er bij het juiste kilometrage echter voor zorgen dat deze brandstoffen voor u toch voordeliger zijn. Kijk bij het kopen van een tweedehands auto goed naar deze terugkerende kostenpost. U kunt het bedrag van de wegenbelasting zelf berekenen op de website van de belastingdienst en ook voor het bepalen van de juiste brandstof zijn diverse calculators op internet te vinden.

VERZEKERING

De kosten van het verzekeren van een tweedehands auto hebt u deels zelf in de hand. Een vuistregel is dat het verzekeren van een nieuwere tweedehands auto duurder is dan een ouder model. U hebt echter de keuze uit meerdere verzekeringsvormen. Wanneer u een auto koopt van een paar duizend euro loont het wellicht niet om deze allrisk te verzekeren terwijl u een jong gebruikt exemplaar waarschijnlijk wel volledig wilt verzekeren. Ook uw leeftijd, aantal schadevrije jaren, woonplaats, aanvullende modules (rechtsbijstand, inzittendenverzekering) en het model van de auto zijn van invloed op de hoogte van de premie. Verzekeraars werken met statistieken: zo zijn risico-auto’s (auto’s die vaak worden gestolen) relatief duur om te verzekeren. Ook sportwagens, zeer exclusieve auto’s en (semi)klassiekers kunnen prijzig zijn, al zijn er voor deze auto’s vaak speciale verzekeringen.

ONDERHOUDSKOSTEN EN REPARATIES

De onderhoudskosten en kosten voor reparaties kunnen per model sterk verschillen. Een tweedehands auto kopen betekent ook goed nadenken over deze kosten. Premium en exclusieve merken zijn doorgaans duurder in onderhoud. Ook zeer zeldzame auto’s, auto’s met bijzondere techniek of modellen die niet meer gangbaar zijn, kunnen u confronteren met hoge kosten voor onderhoud en reparatie. Laat u voor het kopen van een tweedehands auto desgewenst goed informeren. Wend u bij koop van een particulier voor vragen tot een merkdealer indien de verkoper u niet voldoende informatie kan verschaffen.