HomeTWEEDEHANDS AUTO KOPEN – DE PROEFRIT

TWEEDEHANDS AUTO KOPEN – DE PROEFRIT

Nadat u het nodige voorwerk hebt gedaan en een goed idee hebt van welke auto u wilt kopen wordt het tijd voor de proefrit. Het maken van een uitgebreide proefrit is één van de belangrijkste aspecten die komen kijken bij het kopen van een tweedehands auto. Een proefrit stelt u in staat om de auto daadwerkelijk te voelen. Foto’s en omschrijvingen kunnen nog zo mooi zijn: totdat u de auto gereden hebt, weet u niet wat voor vlees u in de kuip hebt. Het is te optimistisch om te denken dat u een volledig beeld kunt krijgen van de auto aan de hand van een testrit: bij een tweedehands auto kopen, kunnen altijd gebreken optreden. Het is immers een gebruikt product. Na een goede testrit kunt u echter een accurate inschatting maken van de kwaliteit van de auto. Eventuele gebreken, mankementen en bijzonderheden zullen normaal gesproken tijdens het maken van een proefrit aan het licht komen. Maak daarom altijd een proefrit: een verkoper die een proefrit weigert, heeft zeer waarschijnlijk iets te verbergen.

NEEM IEMAND MET VERSTAND VAN AUTO’S MEE

Gaat u een auto bezichtigen maar bent u zelf niet zeker van uw zaak? Neem dan iemand met verstand van auto’s mee. Een tweedehands auto kopen kan spannend zijn. Niet iedereen voelt zich even op zijn of haar gemak bij het bezichtigen of het maken van een proefrit. Dat is niet erg zolang u ervoor zorgt dat u vergezeld bent van iemand die weet waarop gelet moet worden. Bij het bekijken van een auto en het maken van een proefrit gaat het erom dat u een mening kunt vormen over de auto. U wilt op basis van de indruk die u krijgt bepalen of u de auto zou willen kopen. Daarom is het belangrijk dat u antwoord krijgt op eventuele vragen. Iemand met verstand van auto’s kan u hierbij helpen. Hij of zij kan de auto kritisch onder de loep nemen en de juiste vragen stellen aan de verkoper.

WAAR U OP MOET LETTEN

Bij een tweedehands auto kopen is er een aantal zaken waarop u moet letten. Indien u serieuze interesse hebt in een auto en deze met een gerust hart wilt kopen, zult u voor uzelf een aantal vragen positief moeten kunnen beantwoorden. Is de verkoper te goeder trouw? Vertoont de auto sporen van schade? Is de auto zoals omschreven in de advertentie? Zijn het interieur en exterieur in een goede staat? Rijdt de auto zoals verwacht mag worden en blijven tijdens het rijden vreemde mankementen achterwege?

Bij het kopen van een tweedehands auto weet u niet wat de geschiedenis van de wagen in kwestie is. U kunt echter wel op een aantal zaken letten om zoveel mogelijk zekerheid te verkrijgen. Belangrijk is om goed te inspecteren of de auto ooit zware schade op heeft gelopen. In sommige gevallen is de auto bijvoorbeeld bij een aanrijding betrokken geweest en wordt geprobeerd om dit te verdoezelen. Lichte blik- of lakschade is vanzelfsprekend geen groot probleem maar let op de carrosserie: sluiten de deuren goed en lopen de naden overal gelijk? Bekijk de auto uit alle hoeken onder goede lichtomstandigheden om te controleren of er geen gek kleurverschil te zien is. Indien een stuk plaatwerk een afwijkende kleur heeft, betekent dit vaak dat dit deel van een andere auto afkomstig is. Misschien heeft de verkoper dit ooit gedaan om een flinke kras te herstellen maar wees voorzichtig: het kan er ook op duiden dat de auto in de kreukels heeft gezeten. Schade aan het chassis is vrijwel onzichtbaar maar zeer gevaarlijk. Kijk ook in hoeken en kieren op scharnierpunten: heeft de auto hier een andere kleur, dan is deze wellicht overgespoten. Ook dit kan duiden op ernstige schade uit het verleden of zelfs diefstal.

TIJDENS HET RIJDEN

Als u ervan overtuigd bent dat de auto optisch in goede staat verkeert en voldoet aan de omschrijving uit de advertentie, wilt u natuurlijk een proefrit maken. Schrik er niet van als de verkoper met u mee wilt rijden, dit is vrij gebruikelijk. U moet echter wel de ruimte krijgen voor een proefrit van minimaal vijftien a twintig minuten. Zoek een stuk binnenweg, buitenweg en snelweg op om een goed beeld van de auto te krijgen. Onderwerp de auto tijdens het rijden aan een aantal tests:

-Zijn er geen rare geluiden te horen?

-Zit er geen speling in het stuur, de schakelpook en de pedalen?

-Rem stevig met de auto en houd het stuur licht vast: spoort de auto goed?

-Komt de motor goed op temperatuur (en wordt deze niet te warm)?

-Verwarmt en koelt de auto goed? (Werkt de airco?)

-Werken alle elektrische en mechanische onderdelen? (Ramen, sloten, schakelaars, cruise control, lampjes e.d.)

-Werken alle lichten van de auto?

Neem ook een kijkje onder de auto en onder de motorkap. Ziet u zaken die u niet begrijpt, laat dan iemand met verstand van auto’s ernaar kijken of vraag het de verkoper. Controleer ten slotte het onderhoudsboekje. Indien deze niet aanwezig is, is dat geen ramp maar vraag hier altijd naar. Als de auto wel een controleerbare onderhoudshistorie heeft, is dit mooi meegenomen. Controleer of de auto met regelmatige intervallen onderhoud heeft gehad bij een erkende garage. Zijn de intervallen van de kilometerstanden logisch? Indien de auto beschikt over een distributieriem, ga dan na of deze ooit vervangen is: het vervangen hiervan is een dure aangelegenheid.