HomeTWEEDEHANDS AUTO KOPEN: DE VOORBEREIDING

TWEEDEHANDS AUTO KOPEN: DE VOORBEREIDING

Wie een tweedehands auto koopt, dient rekening te houden met bepaalde risico’s. Zoals elk ander product kan ook een gebruikte auto (onverwachte) gebreken vertonen. Toch betekent dit niet dat u bang hoeft te zijn voor de aankoop van een tweedehands auto. Dankzij de juiste voorbereiding kunt u de risico’s in kaart brengen en de kans op nare verrassingen reduceren. Bovendien krijgt u met een gedegen voorbereiding een goed inzicht in welke auto bij u past.

WAT HEBT U NODIG?

Het kopen van een tweedehands auto kan, net als het kopen van een nieuw model, geleid worden door emotie. U hebt ongetwijfeld een idee van wat voor soort auto aansluit bij uw wensen. Wellicht hebt u zelfs al een concreet merk of model in gedachten. Ongeacht hoe concreet uw beeld is, het is altijd raadzaam om goed te inventariseren wat voor soort auto u nodig hebt. Houd daarbij rekening met de volgende factoren:

-Wat is mijn budget?

-Waarvoor gebruik ik mijn auto?

-Aan welke ruimte-eisen moet mijn auto voldoen?

-Hoeveel kilometers rijd ik op jaarbasis?

Later kunt u voor uzelf nog meer vragen beantwoorden, bijvoorbeeld over de motor en de uitrusting. De bovenstaande vragen helpen u bij het in kaart brengen van de beste keuze. Het gaat hierbij wellicht niet direct om wat u graag wilt. Het is verstandig om eerst logisch naar een eventuele aankoop te kijken. Hoe belangrijk u deze vragen vindt, is geheel aan uzelf. Bedenk wel dat het kilometrage van invloed kan zijn op uw brandstofkeuze en de grootte van uw auto afhankelijk kan zijn van de grootte van uw gezin. Probeer in uw besluitvorming antwoord te krijgen op de carrosseriesoort (sedan, hatchback, stationwagen etc.) en de brandstofsoort.

WAT IS HAALBAAR?

Wanneer u weet wat voor soort auto u wilt kopen kunt u gerichter zoeken in de enorme selectie aan tweedehands auto’s. Vervolgens is het zaak om uw wensen en eisen te toetsen aan de haalbaarheid. Past de auto die u in gedachte hebt in uw budget? Zo ja: krijgt u een goede kwaliteitsindruk van het aanbod tweedehands auto’s binnen uw budget? Zo nee: wat zijn de alternatieven die wel in uw budget passen?

SELECTEER MOGELIJKE KANDIDATEN

Misschien hebt u geen voorkeur voor een merk of type maar indien dit wel het geval is, kunt u proberen om een kleine selectie te maken aan favorieten. Het voordeel hiervan is dat u auto’s eenvoudiger kunt vergelijken. Wanneer u uw keuze terugbrengt naar bijvoorbeeld drie modellen kunt u eenvoudiger één op één modellen vergelijken. Zijn er onderlinge verschillen tussen vergelijkbare auto’s met dezelfde prijs? Door goed te inventariseren en te vergelijken zult u uiteindelijk niet alleen een betere keuze maken maar tevens een beter beeld krijgen van de waarde van de auto. Wanneer u weet wat er doorgaans geleverd wordt voor een bepaalde prijs kunt u beter bepalen welke occasions wel en niet goed geprijsd en/of aantrekkelijk zijn.

BEKIJK ERVARINGEN VAN ANDEREN

Wanneer u concreet een tweedehands auto op het oog hebt, is het niet moeilijk om informatie te vergaren over de auto. Op het Internet kunt u alle specificaties vinden en tevens kunt u occasionwebsites en fora raadplegen voor gebruikerservaringen van mensen die een dergelijke auto hebben of hebben gehad. U kunt hierdoor een beter beeld krijgen van mogelijke aandachtspunten. Zo weet u wat u kunt verwachten en kennis van een auto is altijd goed voor uw onderhandelingspositie.

VIND DE JUISTE VERKOPER, DEALER OF GARAGE.

Een tweedehands auto kopen betekent rekening houden met meer dan de auto alleen. Ga bij uzelf na of u een voorkeur hebt voor kopen van een particulier, een garage of een merkdealer. Wat de juiste keuze is, verschilt per geval. Hoewel dit lastig te voorspellen is, kunt u er over het algemeen vanuit gaan dat het kopen bij een garage of dealer in de basis meer zekerheid biedt. Bij koop van een tweedehands auto van een particulier geeft het meer zekerheid wanneer de onderhoudshistorie van de auto compleet is. Bij het kopen van een tweedehands auto van een garage of dealer kunnen zaken als een NAP-certificaat (gecontroleerde kilometerstand), BOVAG- of ANWB-aansluiting zorgen voor meer zekerheid. Hoewel u van tevoren nooit zeker kunt weten of de auto kwalitatief gezien aan uw verwachtingen voldoet, moet u altijd blijven luisteren naar uw intuïtie, vooral wanneer u een slecht voorgevoel hebt. Oogt de advertentie te mooi om waar te zijn? Dan is deze dat waarschijnlijk ook. Weet u niet zeker of de staat van de auto overeenkomt met wat u leest en ziet? Neem dan geen risico. Komt de verkoper onbetrouwbaar over of hebt u het idee dat belangrijke informatie ontbreekt of wordt verdraaid? Ga dan niet met deze persoon of instantie in zee.